AhLaN Wa sAhLaN

salam buat saudaraku....semoga allah merahmati kamu!

Sejak akhir-akhir ini ramai orang telah melibatkan diri dalam dunia blog..politik,agama,diari kehidupan dan pelbagai lagi...

Saya merupakan saudara baru dalam blog ini dan perlu banyak belajar selok belok dalam penulisan blog dan persembahannya.

Tujuan saya melakukan ini adalah untuk berkongsi segala bahan bacaan yang telah saya baca untuk kita berkongsi pandangan...sudah banyak bahan ilmiah dibaca tapi tidak ada peluang untuk dikongsikan...hati rasa tidak tenteram apabila ilmu yang diketahui itu dipendam sahaja..dan juga ingin dikongsi pengalaman2 hidup semasa di usia remaja ini..

jadi
dengan melalui penulisan diharapkan allah dapat membantu saya dalam perjuangan untuk membantu islam walau sedikit pun dan blog ini menjadi wasilah kesedaran ,penghayatan dan pimpinan ke arah pelaksanaan syariaat di semua bidang kehidupan...


Thursday, June 25, 2009

SIS(bukan sister in islam)

السلام­ عليكم

fuhh..sonok gak menulis ni...dah lame x wat essay so grammar pun dah xingt...ape2 je la ag pun bukan ade org cek grammar pun dlm blog ni...hehe.Berkenaan topik di atas,ana nak story ckit arr xprience mase kat SIS.Pebende SIS ni....bukan sister in islam yg tgh hgt skang...SeKoLah IzzUdiN ShaH..sebuah skolah agama di ipoh yg telah melahirkan manusia2 yg berjaya sprt HASRIZAL(saifulislam),Zahid hamidi(menteri) n Asmuni awi(timb pesrhjaya PAS)...alhamdulillah akhirnya dapat gak ana menjejakkan kaki ke sekolah agama ini....

Ana telah dijemput oleh ustaz khairil azhar untk menjadi fasi dlm program adk2 tngktn 4 dlm mmbntk sahsiah mereka...dalam hati rase rendah diri kerana ana sendiri bukannye pandai dlm memberi tazkirah walaubagmnpun ana cube untk memberi ape yg ana mampu...kerana baginda S.A.W bersabda:"sampaikan daripadaku walau sepotong ayat"....tidak perlu kite tggu diri dah sempurna baru la nak sampaikan dakwah...

akhi fitri,hafiz,nik,azizi,husni,ustz khairil yg laen xingt name la...


MENANTI KESEMPURNAAN SEBELUM DAKWAH???

antara kesilapan yg sering brlaku dlm konteks dakwah adalah menanti kesempurnaan diri b4 mlksanakan dakwah.Dgn kefahaman ini,individu yg mampu cegah munkar die wat xtaw je coz "aku bukan baik pun buat ape nak tegur die suh la dak2 yg g masjid ke..." 2 la dialog biase kite dgr drpd klgn sahabat2 kite....

Berkaitan ngn isu ini Imam Said bin jubair berkata,"jika seseorg tidk mahu ajak maaruf n cegah munkar shgga tggu kesempurnaan dirinya maka tidak akan ade org yg akan membuatnya"

Imam malik juga bersetuju dgn pndpt diats dan menambh "Dan siapakah diantara kita yg lengkap dan sempurna?"...imam hassan al bana berkata "Siapakah yg telah melaksanakn suma prkara yg diserunya??..syaitan amt menyukai jika manusia diperdayakan dgn sikap ini shhga akhirnya tiada sape pun ank amar maaruf nahi munkar ag"....

USRAH
kump bolos
Faiz,Fakiin,alif,azizi,badri,hasni

ana telah diberi tugas untuk bawk satu kumplan yg diberi name Bolos....ana diberi satu artikel tntg kisah hidup sultan muhammad al fatih...pehh!!
ana sendiri pun xpenah dgr kisah tersebut so gelabah la gak...dgn skali bace dan....ok la ana nak kemas brg2 nak gerak balik johor jap g ni pun dok write sambil mnngu akhi syahir yg nak anta ana jap g kat medan gopeng...ok 2 be continue...




1 comment:

  1. Salam ziarah. Blog dan posting yang menarik.

    _______________________
    View Profile: Rantong™

    ReplyDelete